Hogyan válasszunk nyomtatót?

Ha felmerül az igény egy nyomtató beszerzésére, gyakori probléma, hogy milyen készüléket válasszunk, ami kiszolgálja az igényeinket és eközben gazdaságosan üzemeltethető. Sok tévhit és részinformáció alapján hozhatunk olyan döntést, amit később megbánhatunk, ezért megpróbáljuk bemutatni a leggyakoribb készüléktípusokat, hogy mindenki eldönthesse, mi felelne meg leginkább az igényeinek.

Hogyan válasszunk nyomtatót?

Tintasugaras nyomtatók

Általában a legolcsóbb és legpraktikusabb választásnak tűnnek, hiszen tudunk vele színes képeket és dokumentumokat is nyomtatni, a készülékeken található árcédula pedig rendkívül vonzó, hiszen akár a bűvös tízezer forintos határ alatt is lehet az ár, mindezt fekete és színes patronnal együtt csomagolva. Ennek ellenére jól gondoljuk át , hogy ilyen készüléket választunk-e, mert a fenntartási költsége jóval magasabb lehet mint amire először számítottunk! A tintapatronok ára meglehetősen magas a kinyomtatható oldalszám tekintetében, és legtöbbször az első patroncserénél ér bennünket a sokk, hogy a két patron ára együtt magasabb, mint amennyiért magát a nyomtatót vásároltuk. A nyomtató mellé csomagolt patronok gyárilag alacsony töltöttségűek, valójában csak a nyomtató üzembe helyezéséhez, kipróbálásához elegendőek. Ráadásul, ha sokáig nem használjuk nyomtatónkat, akkor a nyomtatófej "beszáradhat"ami a fej, vagy amennyiben egyben vannak úgy a patronok cseréjét vonhatja maga után.

Mikor ajánljuk?

Ha sok fényképet nyomtatunk, vagy például az egész család használja időnként kevés és változatos dokumentum nyomtatására.

Multifunkciós tintasugaras nyomtatók

A technológiából adódóan tulajdonságaik megegyeznek a tintasugaras nyomtatókéval, azzal a különbséggel, hogy ezeket a készülékeket használhatjuk lapolvasóként, valamint fénymásolóként is. Meg kell azonban jegyezni, hogy ezeknek a készülékeknek az ára szintén vonzó ugyan, viszont a kivitelezés minősége is követi az árat, ráadásul tintasugaras nyomtatóval iratot -főleg színes iratot- másolni rendkívül költséges.

Mikor ajánljuk?

Szinte soha. Ha fényképeket nyomtatnánk akkor sokkal jobb minőségű és gazdaságosabb tintás nyomtatót válasszunk, ha a másolást hiányoljuk akkor pedig egy multifunkciós lézernyomtató lehet a jó választás. Kompromisszumos megoldás lehet esetleg egy olcsóbb, külön lapolvasó a tintás nyomtatónk mellé, mivel szoftveresen így is használhatjuk a másolás funkciót, és valószínűleg mindkét készülékünk magasabb minőséget fog nyújtani.

Monokróm lézernyomtatók

A lézernyomtatók a tintasugaras készülékekkel ellentétben festékpor segítségével hozzák létre a nyomatokat, melyet -a tintával ellentétben- nem befolyásol az, ha egy ideig nem használjuk a nyomtatónkat. Gyors nyomtatást tesznek lehetővé, a mai egyszerűbb lézernyomtatók is legalább 16-20 oldal/perc sebességgel képesek nyomtatni. Ráadásul egy esetleges meghibásodás esetén a lézernyomtatók könnyebben javíthatóak, mivel jó az alkatrész ellátottságuk.

Mikor ajánljuk?

Szinte bármilyen esetben, ahol nincs szükség színes nyomtatásra. Üzemeltetése gazdaságos, a tonerekben lévő festékport nem befolyásolja az állásidő és ma már az áruk is nagyon kedvező.

Multifunkciós monokróm lézernyomtatók

Mint tintás társaiknál , itt is egy lapolvasóval egybeépített és másolás funkcióval felvértezett készülékről van szó, ám az üzemeltetésük jóval gazdaságosabb. Gyakorlatilag a nyomtatási funkciók mellet helyettesít egy fénymásoló készüléket olyan helyeken, ahol gazdaságtalan lenne fenntartani azt. Amennyiben havi pár száz oldalt másolására van igényünk, még gazdaságosabb is mint egy fénymásoló, ami az alacsony másolási költséget csak komoly kihasználtság esetén tudja produkálni ha a beszerzési és szervízelési költséget is beleszámoljuk. Természetesen lapolvasó funkcióval is rendelkezik, amit általában egyaránt indíthatunk a készülékről vagy a számítógépre telepített szoftveréből.

Mikor ajánljuk?

Nagyon jó választás lehet otthonra és kisebb irodába is, ahol nincs szükség színes nyomtatásra. Előnyei sebesség és kellékanyag tekintetében is megegyeznek a monokróm lézernyomtatókéval!

Színes lézernyomtatók

Működési elvük megegyezik a monokróm lézernyomtatókéval, azonban itt több tonerre van szükségünk: egy feketére és a három alapszínre (ciánkék, magenta és sárga), melyekből a nyomtató több rétegben képes létrehozni a színárnyalatokat. Fontos tudnunk, hogy a színes lézernyomtatók teljesen másfajta nyomatot hoznak létre, mint a tintás társaik. Kinyomtatott oldalaink sokkal inkább fognak egy nyomdai kiadvány, vagy újság megjelenésére hasonlítani, így a színes lézernyomtatók fényképek részlet gazdag nyomtatására nem alkalmasak.

Mikor ajánljuk?

Főleg irodai és kiadványszerkesztői környezetbe, ahol fontos a nyomatok igényes megjelenése és az üzemeltetési költség kevésbé fontos tényező.

Mátrix (tűs) nyomtatók

Elsősorban régebben használták elsősorban számlák és többpéldányos iratok nyomtatására, amikor a lézernyomtatás még drága alternatívának számított. A mátrixnyomtatókra ma is jellemző a magas ár (a komoly mechanika miatt) és az olcsó fenttartási költség, hiszen az egyszerű festékszalag ára töredéke a tonerek és tintapatronok árainak. Meg kell azonban jegyezni, hogy a hozzájuk használható papír (leporello) ára viszonylag magas. Napjainkban szinte teljesen átvették szerepüket a lézernyomtatók, hiszen több példány nyomtatása esetén is sokkal gazdaságosabbak.

Mikor ajánljuk?

Otthoni használatra semmiképp sem javasolt. Speciális esetekben találkozhatunk velük, mint például többpéldányos banki nyomtatványok kitöltése.